Norsko stopem
V dnešním článku bych Vás ráda seznámila s kulturou a se zvyky severské země - Norska a zároveň bych Vám dala pár tipu pro cestování po této zemi.
Norsko je sice součástí Evropské unie, ale na rozdíl od České republiky se řídí několika pravidly, které my nemáme. Pokud se rozhodnete vycestovat do Norska musíte si dát pozor na to co si s sebou dovážíte. Bezcelně s sebou můžete dovést pouze 1l kořalky, 3l vína, 2l piva, 200 cigaret. Na jídlo se váže podobné omezení.
Pokud se rozhodnete stopovat až do Norska je dobré si dopředu zjistit dopravní situaci, aby se Vám nestalo, že se dostane na silnici, kde nic nejezdí.
Do Norska jsme vyrazili na 3 týdny. Původně mě lákalo jet na sever, ale kamarád, který cestu do absolvoval vloni, nás zrazoval, že se tu stopuje špatně a že tedy tak daleko namůžeme za 3 týdny dojet. Stopování mi šlo nakonec dobře, v té vzdálenosti by nakonec asi nebyl problém, ale zpětně mi došlo, že na sever bychom asi potřebovali daleko lepší vybavení. Naplánovali jsme si tedy okruh po jihu Norska (z Osla do Stavangeru, Bergenu, národní parky Hardangervidda, Jotunheim…). Koupila jsme si zpáteční autobusovou jízdenku do Osla (3900,-/ os.). Dále moje náklady tvořilo jídlo, vezla jsme si s sebou „pytlíkovky“, a pevný líh (5 balení), měli jsem s sebou vařič na tyto tablety – asi to není nejpohodlnější způsob vaření, ale dalo se to. Víc jsem toho nekupovala, utratila jsme tedy jen kolem 5500 na osobu. Informace před cestou jsme získávali od kamarádů, kteří zde už byli, z internetu a z turistického průvodce.